Smarta studenter och fermacell® i Kopparhusen

Smarta studenter och fermacell® i Kopparhusen

2018-11-21
Under 2019 kommer ett helt nytt kvarter – Kopparhusen – att stå inflyttningsklart i Norrköpings gamla industrilandskap. Studentbostäder och forskarlägenheter kommer att stå sida vid sida med kontor och caféer och det arkitektoniska uttrycket är livligt.
fermacell® har levererat fibergipsskivor och smartreglar för att ge studentlivet stadga.
​Vare sig det gäller att sätta upp bokhyllor med tungt vägande studentlitteratur, eller hålla vilda tequilafester så är solida väggar av största betydelse när det kommer till livet som student. Även det bästa bland läshuvuden kan mista koncentrationen när oönskade ljud hörs genom tunna gipsväggar. Med fibergipsväggar från fermacell förbättrar man både arbetsmiljön och skonar miljön utanför fönstret.


Fördelar på många plan

Listan på fördelar med fermacells fibergipsskivor kan göras lång. Förutom att de är fuktbeständiga och brandsäkra så består de bara av gips och papper som framställts vid en återvinningsprocess, vilket är så klimatsmart som det kan bli. Inte minst eftersom användandet av fibergipsplattor innebär färre transporter och smidigare byggprocesser. Niklas Holmér på SEFAB som är platschef på projektet Kopparhusen berättar:

- Vi sparar en massa tid tack vare att vi arbetar med fibergipsskivor. De kommer färdigkapade och sen skjuter vi bara fast dem med klammer. Tack vare att de är rakkantade så slipper vi spackelkanter och behöver bara en finspackling och bredspackla en gång. De är lätta att jobba med och spar de som bygger från många moment eftersom man bara behöver en skiva, samtidigt som de är starka och har hög densitet.


Smartreglar i trä som fulländar

Djävulen bor som bekant i detaljerna, och för att göra arbetet med att montera fibergipsskivorna ännu smidigare, har man tagit fram fermacell Smartregel. Smartregeln består av den yttersta delen av trästockarna, som gör att den inte sätter sig utan förblir helt rak. För fermacell har det varit av största vikt att ta fram ett bra alternativ till stålreglar. Tommy Sundell som är Area Sales Manager hos fermacell förklarar hur man tänker när man tar fram nya produkter:

- En av de starkaste drivande krafterna hos oss på fermacell är att se till att ta fram prisvärda produkter som ligger i framkant när det gäller kvalitet och miljöhänsyn. Samtidigt är det otroligt viktigt att de förenklar arbetet för dem som ska utföra det, vilket gäller i allra högsta grad för både våra fibergipsskivor och systemet med smartreglar, som är lätta att jobba med och ger ett lyckat och hållbart resultat som alla kan känna sig stolta över.

Niklas Holmér bekräftar:

- Arbetet flyter på hur bra som helst och vi kan håller tidsplanen utan problem. Alla är nöjda och glada.

Kopparhusens uttryck tar hänsyn till det gamla industriområdets karaktär och man bygger både högt och lågt. När det gäller innerväggarna på det 15 000 kvm stora området som består av studentboenden och forskarlägenheter behövs inga variationer. Här är det bara ljudisolerande, brandsäkert, slagtåligt och robust som gäller. Ska vi kunna möta framtidens krav gäller det att både tänka och bygga långsiktigt.
 
×