Arkitekt väljer fermacell Powerpanel H2O till Grand Designs-projekt

Arkitekt väljer fermacell Powerpanel H2O till Grand Designs-projekt

2022-05-26

För ett par år sedan flyttade arkitekten Edd Rushton från Storbritannien till Sverige. Flytten blev startskottet för hans nya företag, en arkitekturstudio som fokuserar på att skapa unika villor för privatkunder. Ett av hans projekt – byggnationen av familjens nya hem – följs just nu av TV-programmet Grand Designs. Till detta projekt har vi på James Hardie Sweden levererat vår starka, stabila och slagtåliga lösning fermacell Powerpanel H20.

Under 10–15 år arbetade Edd Rushton som arkitekt i Storbritannien. Men för några år sedan valde han att flytta till Sverige med sin familj och starta Rushton Arkitektur, en mindre arkitekturstudio med fokus på att skapa helt unika och skräddarsydda villor till privatkunder.
 

Senare i år kommer man att se honom i TV-rutan, då han ska medverka i Grand Designs Sverige. Programmet kommer att följa byggnationen av familjens nya hus – Villa Lundberg. Huset kommer att byggas enligt skandinaviska arkitekturtraditioner, men med en stark prägel av Edd Rushtons brittiska bakgrund. Bland annat har man valt att bygga en kombinerad eldstad och trappa, klädd med tegelplattor som limmas på vår stabila och tåliga fermacell® Powerpanel H2O-skiva.


Två hus i ett

Edd Rushtons fru är från Sverige och huset som familjen just nu bygger ligger på hennes morfars gamla stugtomt i Åkersberga. Tomten har funnits i familjen i ungefär 40 år, men nu omvandlas ytan till ett modernt hem på ungefär 200 kvadratmeter. Edd Rushton berättar:
 

- Konceptet med Villa Lundberg är att skapa två hus i ett. Så huset är uppdelat baserat på funktion, där ena delen representerar liv och rörelse medan den andra delen är till för lugn och vila. Dessa delar förbinds sedan med hjälp av en vinterträdgård, som utgör villans hjärta. Här kommer vi att få en vacker utsikt över trädgården och det blir en härlig samlingsplats för både familj och gäster.
 

Villa Lundbergs design tar utgångspunkt i välbekanta skandinaviska former och material, men använder sig av skarpa, okomplicerade detaljer och rena linjer för att skapa ett raffinerat och modernt arkitektoniskt språk. 
 

Vackra detaljer och ärliga material

Det interiöra designkonceptet följer biofiliska principer, med en palett som grundas i naturens färger och texturer. Edd Rushton berättar:


- Vi har valt en naturlig palett som inkluderar ärliga och opretentiösa material såsom trä, tegel och betong. Så istället för att välja exklusiva material, har vi istället valt att komponera mer vardagligt material på ett sätt som gör att de ändå ser fantastiska ut. Det behöver alltså inte bli så dyrt, så länge man är noga med detaljerna.
 

En sådan detalj är arbetet med den kombinerade eldstaden och trappan, som kommer att kläs med tegelplattor. Dessa tegelplattor limmas upp på fermacell® Powerpanel H2O-skivor, som är formstabilt och klarar stora tyngder. Edd Rushton berättar:
 

- Vi letade efter en lösning som var tålig och stark nog att tåla tyngden från teglet, utan att ta för mycket yta från rummet. Därför landade vi på fermacells paneler. Det känns som att det är en mycket bra lösning för oss, så jag är mycket glad att vi hittade den.
 

Villa Lundberg beräknas att stå klart redan i sommar, efter ungefär ett års byggnadstid. Huset kommer sedan att användas som både hem och som plattform för Rushton Arkitektur. Edd Rushton avslutar:
 

- Vi ser verkligen fram emot att få flytta in i vårt nya hem. Just nu bor vi fyra personer på 50 kvadratmeter, så det kommer absolut att bli en förbättring! Jag har lagt ner så mycket hjärta och själ i det här projektet och därför hoppas jag att jag även ska kunna använda det som en språngbräda för min arkitekturstudio. Det ska bli superkul att få se slutresultatet – och extra kul att få chansen att visa hela processen för det svenska folket tack vare Grand Designs Sverige.
 

Om du vill veta mer om fermacell® Powerpanel H2O, klicka här

×