Aktuellt

Fibergips med pappersfibrer säkrar en god arbetsmiljö

Hos fermacell har vi under mer än 50 år utvecklat skivor armerade med pappersfibrer för inomhusanvändning – det som idag kallas fibergips. Fermacell erbjuder ett enastående och mer robust alternativ till gipsskivor, eftersom pappersmassan i våra skivor pressas ihop hårdare för att få ut luft och vatten ur pappersmassan.

 

 

På fermacell fibergips använder vi inte papp till ytan på våra byggskivor, utan satsar helt och hållet på pappersfiber som blandas med gips och bildar en homogen skiva med enhetlig styrka.
Fermacell-skivan får alltså inte sin styrka av ett hölje av papp, utan av pappersfibrerna i själva gipsmassan. Det ger en helt unik styrka som bland annat betyder att vi kan erbjuda 20 års garanti mot skador på skivorna, till skillnad från andra produkter på marknaden.
Eftersom fermacells skivor inte har ett hölje av papp är risken för mögel mycket mindre, även om skivorna skulle utsättas för lite fukt. Därför är fermacell ett sundare alternativ när man väljer byggmaterial.


Hur du bäst arbetar med Fermacell

När du arbetar med större fermacell-skivor rekommenderar vi att du använder dig av en sänksåg med skena och dammsugare för bästa resultat. Det är alltid bra att minimera damm i luften.
Att skära skivorna är ett alternativ, och i så fall kan du med stor fördel använda dig av vår egen ritskniv som finns bland våra produkter. Var alltid försiktig när du arbetar med kniv på byggplatsen för att undvika skärskador.

Använd andningsskydd

Även om våra fibergipsskivor bara består av gips och pappersfibrer, så rekommenderar vi att du använder ett andningsskydd med partikelfilter när du ska skära eller slipa till en skiva.

Lättare lyft med fermacell

Fermacell finns i mindre skivstorlekar än du kanske är van vid – minsta måttet är 900x1200 mm – och det är en fördel för dig när du jobbar med trånga utrymmen. Det betyder dessutom att det inte krävs två personer för att lyfta skivorna. De minsta skivorna väger bara 15,5 kg.
Till större projekt erbjuder vi också lösningar med specialmått. Det har en positiv betydelse för både ergonomin och arbetsmiljön, och dessutom gagnar det miljön eftersom det betyder mindre tillskärningar och mindre spill.