Aktuellt

Vad är det för skillnad på fritidshus och permanentvillor?

Nästan ingen visar det sig. Idag vill vi ha samma bekvämligheter i sommarstugan som vi har hemma. El, vatten och avlopp är t.ex. självklarheter idag, något som hustillverkarna också har anpassat sig efter.

Vi frågade några som borde veta. Företaget Västkuststugan har byggt fritidshus åt svenskarna sedan 1932 och har alltså upplevt hur köparnas krav har ökat genom åren. Förr nöjde man sig med enkla, knappt isolerade små hus med utedass på gården och utan varken el eller vatten. Nu är kraven mycket högre och liknar dem som ställs på villor.

"Skillnaden mellan fritidshus och permanentvillor är väldigt liten. Våra minsta fritidshus är mindre än våra minsta villor, men alla är vinterbonade och möjliga att bo i året om. På några punkter har våra hus till och med högre kvalitet än genomsnittet, oavsett om det är fritidshus eller permanentvillor," säger Jörgen Nilsson på Västkuststugan.

"Jag tänker då på materialvalen. Ta våra innerväggar i våtrummen till exempel. Det dominerande materialvalet i byggbranschen är vanliga gipsväggar som är både ömtåliga för slag och inte har särskilt goda ljudvärden. Där har vi sedan 15 år tillbaks satsat på Fermacells fibergipsväggar som standardlösning. De är godkända av Statens Provningsanstalt och dokumenterat fuktbeständiga," fortsätter Nilsson.

En fibergipsskiva är en gipsskiva som är förstärkt med fibrer. Den består av 80 procent gips och 20 procent pappersfibrer från återvunnet papper. Det är allt. Inga bindemedel behövs och resultatet blir en miljövänlig och homogen byggskiva som är både slagtålig och har bra ljudvärden.

"Vi har satsat på Fermacells fibergipsväggar i våra våtrum eftersom jag tycker det är en robust, massiv och formstabil skiva, och ett bra underlag för kakling," säger Nilsson och fortsätter:

"Vi har gjort det enkelt för oss och köper skivorna färdigkapade från fabriken. Det gör att monteringen på plats går mycket snabbare, och med fabrikskapade snittytor överallt minskas behovet av spackling. Jag uppskattar dessutom att de är miljövänliga, och att Fermacell har hög leveranssäkerhet så vår produktion kan flyta på utan avbrott," avslutar Nilsson.

Västkuststugan har byggt svenska hus sedan 1932. Mest kända är man för sina fritidshus, men hälften av den totala produktionen idag är villor, bostadsrättsföreningar och annat som man numera hittar inte bara i Sverige utan lite varstans ute i världen.

 

För mer information kontakta:

Daniel Byberg | Försäljningschef | Fermacell Sweden | T: 072 154 14 00 | e-post: daniel.byberg@xella.com

För ytterligare information eller bildmaterial, kontakta:

Kenneth Brinkeby | seniorkonsult | Perfekta PR | T: 0739 875 867 | e-post: kenneth@perfektapr.se