Aktuellt

Nya väggmaterial pensionerar pappersväggarna

Niels-Jørgen Pallesen

De lätta mellanväggar som byggbranschen känt tlll i ett halvt sekel, uppfyller inte längre dagens krav på bland annat slagtålighet och ljuddämpning. Det behövs betydligt bättre kvalitet, och lösningen är ett bättre material.

Lätta innerväggar kan med fördel byggas av starka fibergipsskivor i stället för traditionella gipsskivor som har varit det dominerande materialet sedan de lätta väggkonstruktionerna kom på 1960-talet. Bättre material erbjuder byggherrar och vanliga husägare vad de med rätta kan förvänta sig av en innervägg. Fibergipsskivor klarar slag och stötar och tål att hänga upp tunga saker på. Det är budskapet från Niels-Jørgen Pallesen, marknadsdirektör i norra Europa för den tyska tillverkaren av fibergipsskivor, fermacell.

fermacells fibergipsskiva växer starkt på den professionella marknaden, men Pallesen vill även nå ut till vanliga husägare:

- En vägg skall inte märkas. Den utgör bara en "osynlig" ram i ditt liv. Om den då varken tål stötar eller dämpar ljud så är det bara vad jag kallar en pappersvägg, säger Pallesen.

Det är kvaliteter som hög slag- och skruvfasthet som gett fermacell luft under vingarna, särskilt bland byggkonsulter på den professionella marknaden. Med fibergipsskivor kan man bygga starkare och mer kompakta innerväggar som absorberar ljud i en uträckning som skulle kräva betydligt tjockare konstruktioner i flera lager om de byggdes av traditionella gipsskivor.

Var tionde byggskiva kommer från Fermacell i framtiden

Niels-Jørgen Pallesen förutspår att det står fermacell på var tionde innerväggsskiva i Sverige om ett par år, men om det skall bli verklighet krävs att även vanliga husägare upptäcker fördelarna med fibergipsväggar.

- Många husägare förknippar lätta innerväggar med fuskbygge och lågt bruksvärde. De vet att man kan höra allt vad som sägs på andra sidan väggen, att det är svårt att hänga upp tunga saker på dem och att de lätt kan skadas. Tyvärr skiljer de flesta inte på traditionella pappersväggar och de mycket starkare fibergipsväggarna. Det är den missuppfattningen vi vill ändra på, men det kommer inte att ske från ena dagen till den andra, säger Pallesen.

Ändå anser han att det finns all anledning till optimism, inte minst på grund av en allmän höjning av kvalitetstänkandet bland konsumenterna och den positiva respons som fermacell får från både proffs och privatmarknaden.

- Det finns allt mindre acceptans för produkter som inte uppfyller de förväntade kraven. Det uppmuntrar oss att växa på marknaden, säger Niels-Jørgen Pallesen.

Pallesen är redo för vad han kallar en brytning av det traditionella tänkandet hos dem som fortsätter bygga lätta innerväggar av traditionella gipsskivor.

- Den svenska byggsektorn är i allmänhet mycket kvalitetsmedveten, men det är som om lätta innerväggar vore ett undantag. Där har folk vant sig vid låg standard. Det är synd eftersom det resulterar i lösningar som är sämre och mindre hållbara än de borde vara, säger Niels-Jørgen Pallesen.

 

För ytterligare information eller bilder, kontakta:

Kenneth Brinkeby | Seniorkonsult Perfekta PR | T 0739 875 867 |

E-post: kenneth@perfektapr.se