Aktuellt

Spar tid, resurser, material, spill och pengar

Triangeln set udefra

fermacell Fibergips är en rookie på svenska marknaden men många stora byggbolag har redan idag valt materialet för omfattande projekt. För köpcentret Triangeln i Malmö och Tele2 Arena i Stockholm har fermacell-skivorna varit avgörande för slutresultatet och totalekonomin.

Köpcentret Triangeln i Malmö som invigdes vid årsskiftet är ett omfattande byggprojekt som till stor del bärs av Fermacellskivor. Mer än 35 000 kvadratmeter fibergips användes för byggnationen av bland annat en butiksgalleria, korridorer, schaktväggar, kök, våtrum. NCC är mycket nöjda med valet av fermacell Fibergips och besparingarna har varit tydliga.  Att kunna använda samma skiva i alla innerväggar rakt igenom hela byggnaden har många fördelar förutom att man får ner antalet väggtyper betydligt i hela projektet. Hela byggprocessen blir halverad, från arkitektens ritbord till leveranser, montagetid och i slutändan mindre spill att deponera.

- Här har ett lager fermacell Fibergips ersatt tbå lager av andra skivor, vilket ger en vinst redan vid inköpet. Sedan i stort sett halverar vi byggprocessen. Ändå uppfyller vi brandskyddskrav och skruvfasthet, de två största kraven i det här projektet. Dessutom har man jobbat med en mindre skiva, som är betydligt lättare att hantera till de här höga väggarna.  Det blir mer spackling, men absolut en ekonomisk vinst på slutraden och NCC är mycket nöjda, säger Kenny Nilsson, projektrådgivare på Fermacell och ansvarig för kontakten med NCC.

 

Ett annat välkänt byggprojekt där fermacellfibergips användes i stor omfattning är Tele2 Arena i Stockholm. Tack vare materialvalet kunde de spara kostnader på bland annat logistik, förvaring, bystning och kranlyft.  Och utöver det kunde man komma igång tidigare med stomkomplettering då skivan är så fukttålig.

-Idag  sitter det fermacell i alla korridorer, restauranger och inne på toaletterna, berättar Mats Amlé, Area Sales Manager på Fermacell.

 

Enkelskiva mot brand och ljud ger kostnads- och miljömässiga fördelar

fermacell-skivorna består av gips och fiber från återvinningspapper, utan ytterligare bindemedel. De tekniska egenskaperna gör att enkelskiva oftast räcker för att uppfylla krav på såväl brandsäkerhet och ljudisolering som fuktmotstånd och statik. Det ger enklare arbetsmoment, färre transporter, mindre materialåtgång, mindre spill och deponi.

-fermacell är en skiva med många arbetsområden, ett mycket bra sätt att effektivisera materialhanteringen och ekonomin på arbetsplatsen, säger Mikael Larsson på Optimera Svenska AB i Linköping med erfarenhet från fermacell i flertalet projekt.

 

 

Skivorna kan levereras måttbeställda vilket ger logistiska fördelar. De är enkla att frakta, hantera och att bära in och ut i begränsade utrymmen. Fermacells materialegenskaper gör även att åtgången av skruv och reglar reduceras (tack vare att reglarna kan monteras på c/c 600) vilket sparar tid, kraft och kostnader.

-De flesta som lär sig mer om fermacell-skivan, materialets uppbyggnad och egenskaper ser klara fördelar, säger Mats Amlé.

 

 

VARMT VÄLKOMMEN ATT TRÄFFA OSS PÅ NORDBYGG!
Vi finns i monter C10:58

Om du redan innan mässan vill ha mer information, kontakta gärna

Mats Amlé, Area Sales Manager, 0730 62 67 91, mats.amle@xella.com
Bo Freij, Sales Manager Sweden, 073 4055550, bo.freij@xella.com